Beweging
Antifeminisme verzet zich tegen het feminisme. Een antifeminist is eigenlijk gewoon een realist.263 Ondanks de algemene populaire overtuiging van gelijkwaardigheid, gaat het feminisme in de Westerse wereld van na 1970 helaas niet meer alleen over het gelijkheidsbeginsel waarvoor het ooit bedoelt was.278 Vanzelfsprekend is vrijwel iedereen het eens over gelijke rechten in het algemeen, zoals bijvoorbeeld van het stemrecht en gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Het is met name de derde golf die behoorlijk is doorgeschoten.266 267 268 Feminisme is seksisme geworden.269 Vrouwenprivéleges worden stilzwijgend verlengt, mannenproblemen worden vrijwel niet besproken en (mainstream) feminisme besteed nauwelijks aandacht aan de vreselijke vrouwenproblematiek in de Islamitische staten.270 271 272 273 274
Mannen en vrouwen kun je ieder in totaliteit als gelijkwaardig beschouwen maar daarentegen zijn we natuurlijk niet gelijk, ieder heeft zijn kwaliteiten (en mankementen), die elkaar goed kunnen aanvullen.276 Volledige gelijkheid in het algemeen is realistisch gezien niet wenselijk maar ook helemaal niet haalbaar.275 277 In de samenleving leeft ook het algemene idee dat de mannen over (alle) privileges zouden beschikken, en vrouwen zouden benadeelt, gediscrimineerd of zelfs onderdrukt worden. Dit komt helaas ongetwijfeld incidenteel voor, maar uitzonderingen bepalen geen regelmaat. Vrouwen onderdrukken zichzelf ook weleens,280 of 'zij heeft de broek aan' thuis.279
Feministen zijn niet voor gelijke rechten en behandeling, ze pleiten inmiddels voor een bevoorrechte positie. Er wordt ten onterechte een beroep gedaan op de standaard definitie van feminisme,264 terwijl die niet aansluit op de betekenis in de praktijk.265 Of sterker nog, die gelijkheid die ze wensen en herhalen als een mantra, willen ze eigenlijk helemaal niet. Want iedere keer wanneer de seksen echt gelijk dreigen te worden behandeld, komen ze in actie om het tegen te gaan omdat het nadelig voor hun uitpakt. Bijvoorbeeld wanneer er werd opgeroepen om evenveel vrouwen als mannen in het leger te zetten, riepen de feministen opeens dat vrouwen niet 'horen' te vechten in een oorlog. Ze spreken ook niet van een 'oneerlijke verdeling' als het gaat om lichamelijke (mannelijke) arbeidsbanen. Zoals de mijnbouw, bouw, afvalverwerking, riolering, wegenbouw en installatie – die allemaal ook grotendeels worden bezet door mannen.
Dit is de zogenaamde 'glazen kelder' waar geen feminist zich begeeft, want ze willen door het 'glazen plafont' heen breken, terwijl dat eigenlijk hun eigen barrière is.235
Verschil tussen blauw en rood

Als allegorie of analogie wordt er gebruik gemaakt van een rode en een blauwe pil. Wat geïnspireerd is door The Matrix, een film met een scene waarin Morpheus twee pillen aanbiedt aan Neo met het verzoek om een keuze te maken tussen beide.
281 Als hij de blauwe pil inneemt zal hij wakker worden en vervolgens zijn leven voortzetten zoals voorheen. Als hij daarentegen de rode pil inneemt zal hij wakker worden buiten de matrix, de echte wereld.
283 Waarna hij erachter zal komen dat zijn voorgaande leven in de matrix maar een simulatiewereld was. Die door zijn zintuigen, hersenen of bewustzijn werd geïnterpreteerd als de echte wereld. De matrix is een super geavanceerde digitale wereld opgezet door robots. Zij hebben de aarde overgenomen na een wereldoorlog tegen de mensen. De mensen zijn op de matrix aangesloten en worden zodoende geestelijk voor de gek gehouden, terwijl er ondertussen energie wordt gewonnen uit hun lichamen. Buiten de matrix is de mensheid niet meer dan een batterijboerderij die energie oplevert voor de robotwereld.
284 De wijze les uit dit filmverhaal is dat de echte wereld zwaar en moeilijk kan zijn, terwijl een gesimuleerde- of schijnwereld comfortabel en makkelijk kan zijn. De pillen staan symbool voor een keuzemogelijkheid. De blauwe pil staat voor bedrog, veiligheid en de (soms gelukzalige) onwetendheid van illusie, terwijl de rode pil staat voor kennis, vrijheid en de (soms pijnlijke) waarheid van de realiteit.
281 286
Blauwe feminist of rode antifeminist

In vergelijking met de 'discussie' tussen feministen en antifeministen is de blauwe pil een wereld, of eerder een paradigma (algemene zienswijze), waar de meeste mensen in geloven. Het feminisme is het geloof dat mannen altijd alle macht in handen hadden, mannen meer privileges of rechten hebben, dat (Westerse) vrouwen onderdrukt worden, huiselijk geweld een probleem is wat wordt veroorzaakt door mannen tegen vrouwen, alleen vrouwen slachtoffer van seksueel geweld kunnen zijn, vrouwen met dezelfde functies nog steeds minder betaald krijgen, vrouwen nog steeds regelmatig worden lastig gevallen en gediscrimineerd, mannen geleerd moet worden dat ze niet mogen verkrachten, mannenverkrachting is onmogelijk en huwelijk, scheiding, voortplanting, voogdij en alimentatieis ook goed geregeld voor mannen. De 'blauwe wereld' focust zichzelf overdreven veel op vrouwen als slachtoffer en mannen als misdadiger.
287

Waardoor een vertekend beeld ontstaat en dat is onrealistisch en eenzijdig volgens de 'rode wereld' oftewel het antifeminisme. Omdat daarmee het totaalplaatje wordt genegeerd. Er zijn slechte moeders, vrouwen die andermans leven kapot maken, vrouwen die hun kinderen mishandelen of verwaarlozen, vrouwen die liegen, bedriegen en manipuleren, vrouwen die agressief, gewelddadig, crimineel of moordenaar zijn. Daarnaast zijn mannen het slachtoffer van werkongevallen, oorlog, zelfmoord, moord, geweld, zwerven, verkrachting, besnijdenis, vaderschapsdiscriminatie, veroordeling, financiën en gezondheid. De 'rode wereld' ontkent vrouwenslachtoffers en mannenmisdadigers niet. Maar willen er op een eerlijke en onbevooroordeelde manier naar kijken. Zelfs wanneer dat oncomfortabel is. Volgens de 'rode wereld' hebben vrouwen niet zozeer de touwtjes in handen maar krijgen ze de makkelijke uitweg. Want de (overmatige) vrouwenprivéleges worden vaak stilzwijgend verlengt terwijl veel mannenbenadeling wordt miskent of genegeerd.
289 290
Documentaire

Er is ook documentaire genaamd The Red Pill geregisseerd door Cassie Jaye met dezelfde betekenis.
291 Ze start haar reis als sceptische feministe die eerst van mening is dat ze een haatbeweging gaat bezoeken, de mannenrechtenbeweging. Ze komt erachter dat de beweging anders is dan verwacht, waardoor ze haar eigen opvattingen over gender, macht en privilege begint te bevraagtekenen.
292 Er worden tal van problemen besproken die mannen en jongens ondervinden. Zoals werkplekdoden door hoogrisicoberoepen, valse verkrachtingsaangiftes, militaire dienstverlening, mannelijke slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld en het gebrek aan dienstverlening daarvoor, hogere aantallen in geweld tegen mannen, kwesties met betrekking tot echtscheiding en voogd, veroordelingsongelijkheid, onevenredige financiering en onderzoek voor gezondheidsproblemen van mannen, educatieongelijkheid, maatschappelijke tolerantie voor misandrie (mannenhaat) en een gebrek aan reproductieve rechten voor mannen. De problemen worden verderop in detail beschreven. In de documentaire worden bekende mannenrechtenactivisten en feministen geïnterviewd. Controversie over de documentaire heeft geleidt tot protesten en boycots. Bijvoorbeeld in Australië werd de documentaire niet vertoont en (onterecht) weggezet als misogynistische (vrouwenhaat) propaganda.
293 Over het algemeen wordt de documentaire goed ontvangen.
294 295 Na het maken van de documentaire besluit de regisseuse dat ze geen feministe meer is.
296
Mannenbewegingen

De mannenbeweging is een sociale beweging die bestaat uit groepen en organisaties. Mannen en hun bondgenoten richten zich op gendervraagstukken en de activiteiten die variëren van zelfhulp naar ondersteuning tot aan lobbying en activisme. Sinds de middenjaren van 1970 is de beweging in tweeën opgesplitst. De profeministische mannenbeweging, beïnvloed door de tweede golf feminisme, black power, studenten-beweging, anti-oorlogsbeweging en homo-emancipatie, met vooral de nadruk op de egalitaire doelen vanuit het feminisme. De andere stroming is de antifeministische mannenbeweging, die bepaalde feministische principes afwijst en zich richt op terreinen waar mannen benadeelt, onderdrukt of gediscrimineerd worden.
255 De mannenrechten-beweging is sinds de internetontwikkeling mondiger en georganiseerder geworden. Op internet verscheen een informeel netwerk van blogs, forums en websites. Commentatoren richten zich op kwesties gerelateerd aan mannen en masculisme. Wederom als tegenhanger of tegenstelling tot het feminisme.
238

Het informele online netwerk wordt de 'manosphere' of 'androsphere' (mannenbolwerk) genoemd. De inhoud binnen de manosphere is behoorlijk breed. Algemene stromingen zijn o.a. MGTOW, MRA, PUA, vaderschap, slachtofferhulp en zelfverbetering.
262 Antifeminisme verbindt de onderwerpen en wordt soms als rode pilfilosofie (echt) aangegeven en feminisme wordt als blauwe pilfilosofie (nep) aangegeven. De stromingen en personen met de meeste invloed worden hieronder als verschillende niveaus weergegeven, van heel rood naar heel blauw.
257 261
Personages
MGTOW (man going there one way / mannen die hun eigen weg gaan) is een online community van de manosphere. Een MGTOWer stelt dat het systeem gynocentrisch is tegen mannen. Zoals met twee maten meten in genderrollen en de vooroordelen tegen mannen in familierechten. Volgens MGTOWers zijn vrijwel alle relatievormen met vrouwen niet (meer) rendabel volgens kosten-batenanalyse of risico/beloning. Er zijn verschillende niveaus, het opgeven van: huwelijk, langdurige relaties, kortstondige relaties en alle andere vormen, tot aan helemaal geen vrouwencontacten meer. In het allerlaatste stadium verwerpt iemand de maatschappij als geheel. De belangrijkste MGTOW-waarde is zijn eigenaarschap (soevereiniteit), waarmee hij zijn eigen waarden en levensdoelen bepaald.
Hij weigert zijn wil over te dragen aan de sociale verwachtingen van vrouwen en de maatschappij.
237 Hij verwerpt gekke vooroordelen, culturele betekenissen en vrouwenbeoordelingen over wat een (echte) 'man' zou moeten zijn. De ware definitie van een echte man is dat hij geboren is met XY-chromosomen, de rest van de definitie is geheel aan hem. Hij weigert om behandeld te worden en te dienen als een wegwerpvoorziening.
252 297 Politiek gezien wordt MGTOW ook wel geassocieerd met libertarisme, alt-right en individualistisch anarchisme.
236

Een
MRA staat voor een 'men's rights activist' of MRM (men's rights activist/movement) oftewel iemand die opkomt voor mannenrechten. Net als MGTOW zijn ze pro-man. MRA-bewegingen bestaan uit mannen maar ook vrouwen. Het zijn individuen of groepen die zich richten op tal van maatschappelijke problemen. Met inbegrip van familierecht, ouderschap, reproductie en huiselijk geweld. Maar ook problematiek vanuit overheidsdiensten zoals onderwijs, militaire dienstplicht, sociale veiligheidsnetwerken en gezondheidsbeleid. De problemen die naar voren komen zijn volgens de mannenrechtenactivisten discriminatie tegen mannen. Sommige geleerden beschouwen de mannenrechtenbeweging, of een gedeelte daarvan, als een verzet of tegenbeweging ten opzichte van het feminisme. De beweringen vanuit het feminisme worden betwist, zoals dat mannen meer macht hebben, voorrechten of voordelen. De MRA's betogen dat het feminisme te ver is gegaan en dat het tijd wordt om extra aandacht te besteden aan mannenrechten. Volgens MRA's is 'mannen aan de macht' een illusie want vrouwen zijn de machthouders (krijgen de makkelijke uitweg) door hun rol als primaire verzorgsters en opvoeders van kinderen. Problemen die daaruit voort kunnen komen worden vooral door de vadersbeweging aangekaart.
238

De verleidingsgemeenschap (seduction community ) is een mannenbeweging die verleiding en seksueel succes met vrouwen als doel heeft.
240 Een lid staat bekend als een
pick-up artist of afgekort
PUA, oftewel een vrouwenversierder met 'neomasculisme'.
281 De opkomst van de 'verleidingskunde', het 'spel' (verleidingsvaardigheden) of de 'charisma-studie' zijn een gevolg van de 'chaos' in de moderne datingscene.
243 Dit komt o.a. door de toegenomen emancipatie en gelijkheid voor vrouwen in het Westen. Conventionele datingadviezen, bijvoorbeeld met geld paaien, dat zien PUA's als smeekbede (supplicatie). Het gaat vooral om het psychologische begrip van beide kanten en daarnaast zelfvertrouwen, zelfbeeld, sociale vaardigheid en fysieke vertoning. Vakjargon wordt ook gebruikt. Zoals de alpha-man; een aantrekkelijke en/of dominantie man. De beta-man; een inferieure man die enigszins onhandig is in relaties. De omega-man; een ondergeschikte of zwakke man met geen vooruitzicht op dates, seks of relatie.
242 Of de zeta-man; een man die zichzelf buiten het hiërarchische beoordelingsmodel van masculiniteit plaatst, zoals een MGTOWer.
239 Bij mensen kunnen types fluctueren. De PUA-scene heeft ook te maken met (over)commercialisering en oplichterij, maar krijgt daarnaast ook erkenning vanuit diverse academische onderzoeken.
241

Een
paarse pil beschrijft diegene die begonnen zijn om hun ogen te openen, maar willen nog niet alles geloven. In principe is het kiezen voor de waarheid of een verzonnen wereldbeeld.
244 Met de blauwe pil behoort iemand tot het kuddevolk, zij geloven dat er niks aan de hand is. De rode pil maakt iemand wakker waarna diegene ziet dat mannen worden discrimineert, in plaats van vrouwen – wat ook van de blauwe pil wordt verwacht om te doen. De paarse pil kan ook verwijzen naar een samenkomst van rood en blauw waar ideeën uitgewisseld worden.
246 245 Of het is iemand die tekst en uitleg aanbied over beide werelden, zoals Morpheus.
298 De meeste gebruikers leunen al een bepaalde kant op. Sommige zijn het eens of oneens met bepaalde punten van beide kanten, zonder een kant te kiezen. Bij twijfel is iemand in principe agnostisch, die met zijn onwetendheid de geloofsvraag probeert te ontwijken. Er is in principe geen paarse pil, tussenweg of neutrale positie want dat zou in dit geval (vrijwel altijd) dubbeldenken zijn. Dubbeldenken is twee elkaar uitsluitende gedachten (onterecht) als correct accepteren.
253 In dit geval is dat gelijkwaardigheid en geprivilegieerdheid voor vrouwen preken of aanbidden. Beter bekend als iemand die 'van twee walletjes eet' – oftewel een profiteur.
254 Men zal daarom de keuze tussen feminisme (blauw) of antifeminisme (rood) bewust moeten maken.

Een 'white knight' of
witte ridder is een man die standaard opkomt voor vrouwen, in de samenleving, maar vaker online. Hij wordt ook wel gezien als mannelijk moederfiguur, met chivalrie (ridderlijkheid) of galanterie (hoffelijkheid). Ze verdedigen een vrouw omdat ze vrouw is, oftewel op autologische wijze. Dus ook wanneer vrouwen dader of schuldig zijn, ongelijk hebben, drogredenering gebruiken of zich misdragen. Hij ziet zichzelf als supermario (held) die een prinses in nood moet bevrijden.
299 Daarbij heeft hij vaak vriendschappelijke, romantische of seksuele verwachtingen, als een beloning voor zijn optreden.
198 De witte ridder preekt gendergelijkheid maar beoefend vrouwenprivéleges; een dubbel moraal waar vrouwen misbruik van kunnen maken.
199 Bijvoorbeeld als een vrouw aanstichter is van geweld of agressie tegen een man. Die daarop ingrijpt, maar dan wordt belaagd met ingebakken paradigma's van witte ridders of andere vrouwen. Zoals; 'je mag geen vrouwen slaan' of 'je moet vrouwen respecteren' – met kans om nogmaals aangevallen te worden. Terwijl de vrouw in kwestie daar eigenlijk zelf schuldig is. Ze wordt dus onterecht verdedigd, oftewel geïnfantiliseerd.
300 Dit wordt het witte-riddersyndroom genoemd
301 302 303 en wordt onderverdeelt als: empatisch, aangeslagen, aangejaagd en evenwichtig.
304

Een
mangina (man+vagina) is het (beta)mannetje van de feministische haatbeweging, die gebruikelijk bekend staat als de mannelijke feminist of feminisme supporter.
247 Het is een man met een uitgesproken vrouwelijke kant of een zwakke mannelijke kant.
248 249 Hij ziet vrouwen als superieur boven mannen omdat vrouwen (zogenaamd) ook het slachtoffergeslacht zijn, deze tegenstrijdigheid vinden hun niet vreemd. Hij biedt bijvoorbeeld zijn excuus aan voor slechte gedragingen van vrouwen, hij nee
305mt daarmee de schuld op zich, om maar goedgekeurd te worden door vrouwen. Andere kenmerken van mangina's zijn bijvoorbeeld: helemaal in de friendzone vastzitten, vrouwen overwaarderen, meestal toegeven in ruzies, conflicten of gesprekken, lager zelfvertrouwen en zwakkere wil, oftewel minder ruggengraat. Ze stemmen vrijwel altijd voor de linkervleugel. Door massamedia en massa-opinie laten mangina's (en white knights) zich conditioneren met een onrealistisch ideaalplaatje. Ze laten ook (soms langdurige) mannenvriendschappen varen om maar in vrouwelijk gezelschapsverband te kunnen verblijven. Ze zijn 'pussy whipped' - oftewel ze zitten onder de plak. Mangina's bekijken de wereld door een 'blauwe' veroorzaakt door bril door Mangina's zijn als het ware de schoothondjes en witte ridders zijn dewaakhonde.
256

Het laagste in de 'pikorde' wat de blauwe schildknapen van de vrouw betreft is de
simp. Een simp (sissy+pimp) of 'simpleton' of '
Someone
Idolizing
Mediocre
Pussy' (iemand die middelmatige vagina's aanbidt). Een simp is een onnozele dwaas die vrouwen als godinnen ziet en zichzelf als ondergeschikt of onderworpen beschouwd ten aanzien van hun. Hij aanbidt vrouwen, meestal ook in de hoop om haar op die manier te winnen. Ze rollen de rode loper voor elke vrouw uit, zelfs wanneer die vrouw onbeschoft is.
250 Veelvoorkomende kenmerken van simps zijn: luidruchtigheid, lichtgelovigheid en imagobewust zijn. Zelfs vrouwen hebben vaak een hekel aan simps. Daarom worden ze wel misbruikt als hulpje of geldautomaat.
251Simps groeien veel op in single moedergezinnen waarin ze meestal door vrouwen gedomineerd worden, geen vaderfiguur om tegenop te kijken. Ze associëren en sympathiseren zichzelf vaak alleen maar met vrouwen. Simps hebben geen norm ten opzichte van vrouwen en tolereren vrijwel alles. Hun eigenwaarde wordt grotendeels bepaalt door de validatie van vrouwen. De klassieke simp denkt dat hij de jackpot heeft gewonnen maar ondertussen wordt hij bespeelt. Hij kan cool overkomen bij vrienden, gecontroleerd en zelfs onverschillig, terwijl hij bij vrouwtje thuis als veelbelovende wordt afgezweept.